lauantai 27. syyskuuta 2014

Maukkaita kasviskeittoja

Syksyllä kun ilmat viilenee, on ihanaa nauttia maukkaista kasviskeitoista. Kasvissosekeitot sopii esimerkiksi alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi. Viime viikkoina meillä on nautiskeltu parsakeittoa ja mustajuurikeittoa. Seuraavaksi vuorossa lienee punajuurikookos-, palsternakka- tai kurpitsakeitto. Muitakin ideoita otetaan mielellään vastaan.

Tässä tämän päiväinen mustajuurikeitto, jota jopa meidän lapsetkin söi. Tämä on hyvää.

Mustajuurikeitto
n. 0,5 kg mustajuurta
4-5 perunaa
1 purjo
1 prk smetanaa
2 kasvisliemikuutiota
n. 1-1,5 l vettä
voita
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Pese, kuori ja pilko mustajuuret ja perunat. Pilko purjo. Kuullota voissa pannulla purjo, mustajuuret ja perunat. Keitä kasvisliemivedessä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää keittoon smetana, mausta ja kiehauta nopeasti. Tarjoile esim. krutonkien tai rapeaksi paahdetun ilmakuivatun kinkun tai pekonin kanssa (ei välttämättömiä).

Viime viikonloppuna syötiin parsakeittoa.

Parsakeitto
1 prk valkoista parsaa (jos tuoretta ei ole saatavilla)
2-3 perunaa
1 prk smetanaa
2 kasvisliemikuutiota
n. 1-1,5 l vettä
suolaa
5-6 ilmakuivattua kinkkua

Basilikaöljy
1 ruukku basilikaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa

Tee ensin basilikaöljy. Sekoita tehosekoittimella oliiviöljy, pilkottu basilika ja mausteet. Siirrä pieneen tarjoiluastiaan maustumaan.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperin päälle kinkkusiivut. Kuori ja pilko perunat. Laita kinkut uuniin paahtumaan n.15 minuutiksi kunnes kinkut ovat rapeita. Keitä kasvisliemivedessä perunat ja parsat kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää keittoon smetana, mausta ja kiehauta nopeasti. Murenna rapeaksi paahdetut kinkut keittoon ja tarjoile basilikaöljyn kanssa.

Jos keitoista haluaa kevyempiä, voi keiton syödä sellaisenaan ilman kinkkua.



Lisäsin sivun oikeaan reunaan linkin sivulle Viikon ruokalista. Käy tsekkaamassa, jos saisit sieltä uusia ideoita omalle ruokalistallesi.

Maukkaita ruokahetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti